Wraps met groenten

Ingrediënten: voor de wraps (6 tal wraps)

  • 800 gr bloem
  • 2 eetlepels boter
  • 2 theelepels bakpoeder
  •  1/4 theelepel zout
  •  350 ml kokend water:

Bereiding

In een grote kom bloem, bakpoeder en zout vermengen. De boter erdoor wrijven tot de samenhang op griesmeel lijkt. Geleidelijk het water toevoegen terwijl u met de hand het deeg zacht maakt. Gebruik water naar behoefte.

Een paar minuten op een met bloem bestrooid oppervlak kneden tot een egaal en elastisch deeg ontstaat. Bestrijken met een dun laagje olie en 10 minuten afgedekt in de kom laten rusten.

In kleine balletjes verdelen ter grootte van een golfbal en deze elk tot gewenste grootte en dikte uitrollen. In een niet-ingevette, zware koekenpan bakken tot de bovenkant blaarvorming krijgt, keren en de andere kant 1-2 minuten bakken. De broodjes warm houden en in een schone theedoek stapelen.

Ingrediënten voor de vulling (4 personen)

  • 1 rode biet
  • 1 courgette
  • 1 groene paprika
  • 1 aubergine 1 ui
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • Peper en zout

Bereiding

Snijd de rode biet, de courgette, de paprika, de aubergine en de tomaten en blokjes.

Gebruik een grote pan om te bakken: begin; eerst met de ui en de rode biet vervolgens de paprika. Vervolgens de zachte groenten zoals de gourmette en de aubergines. Voeg op het einde de tomatenblokjes toe. Kruid met peper en zout.

Leg de 4 wraps open op de borden. Verdeel er de vulling op. Plooi de wraps dicht. Eventueel in stukken snijden

 

Melanzane alla parmigiana

Ingrediënten

  •  1 grote aubergine
  • Enkele tenen knoflook
  •  250 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
  •  250 gr mozzarella
  • 6 verse tomaten
  • 8 aardappelen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  •  1 wortel Olijfolie
  • Peper en zout:

Bereiding

Snij de ui, selderij en de wortel klein en fruit ze in een scheut olijfolie tot de ui glazig is.

Voeg de grof gehakte tomaten toe. Laat ongeveer een half uur sudderen tot de saus ingedikt is. Was intussen de aubergines en snij hem in plakjes van een halve centimeter dik. Bak de plakken aubergine in een paar lepels hete olie goudbruin.

Kook ondertussen de aardappelen beetgaar en snij ze in plakjes van een halve centimeter. Vet een ovenschaal in met olie. Leg een laag aubergineplakken in de schaal, gevolgd door een tomatensaus en Parmezaanse kaas en een laagje ardappelschijven. Volgende lagen net zo tot alles op is. Eindig met de tomatensaus. Bedek met de dungesneden plakken mozzarella. Bak ongeveer in een kwartier in een hete oven (175 C) of tot de mozzarella heel licht bruin wordt.

 

Penne met tomaten in de oven en courgetten

Ingrediënten

  • 500 gr trostomaten
  • 1 potje zwarte olijven zonder pit
  • 400 gr kabeljauwfilet
  • 1 dl droge witte wijn
  • Teentje look
  • 1 courgette
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Bereiding

Oven voorverwarmen op 175 °C . zet een kookpot op met ruim water voor de penne te koken. Tomaten schoonmaken en in parten snijden. Olijven laten uilekken. Tomaten en olijven over de ovenschaal verdelen en er wat olijfolie bij doen. Bestrooien met zout, peper. De schaal in midden van oven in ca. 25 minuten gaar bakken. Wijn erover schenken en enkele min in de oven laten verdampen. Doe de vis in gelijke stukken in de ovenschaal, bedek met de tomaten en olijven en bak de vis nog ongeveer 10 minuten mee. De courgette in blokjes snijden en in een bakpan met wat look opbakken tot ze gaar zijn. De penne koken in zout water. Voeg het mengsel uit de ovenschaal bij de courgette en doe er de afgegoten penne bij.

 

Pasta di mandorle

Ingredienten:

  • 500 gr. Gepelde gemale amandelen
  • 500 gr. suiker
  • 4 eiwitten
  • 3 tot 5 druppels amandelaroma
  • Poedersuiker

Bereiding

De gemalen amandelen de suiker het wit van ei de amandelaroma goed mengen tot een homogene massa. Er worstjes van maken van ongeveer 2 cm doorsneden. De worsten rollen in poedersuiker en in stukjes snijden van twee a drie cm lengte. De koekjes leggen op bakpapier en ze in een voorverwarmde oven bakken a circa 180°C. Je ziet ze barsten en het suiker loop er uit Als ze afgekoeld zijn worden ze harder en zijn ze eetbaar.

 

Gevulde courgette

Ingrediënten:

  • Twee Courgettes
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • Een teentje look
  • Snuifje oregano,
  • tijm, basilicum, ten rozemarijn
  • Olijfolie
  • 600 gram gemengd gehakt
  • Twee eieren
  • Peper en zout
  • 1 kleine ajuin
  • chapelure

Bereiding

Voor de vulling doe je het varkensgehakt in een kom. Plet of snijd de knoflookteentjes uiterst fijn, snijd het ajuintje uiterst fijn en roer onder het gehakt. Voeg het eitje toe, peper en zout en chapelure.

Snijd de courgettes in de lengte half door en hol ze uit: neem een eetlepel en schraap hiermee de zaadjes en vruchtvlees uit de courgettes bij in het gehakt. Als het vruchtvlees in grote stukken uit de courgette komt, snijd je ze verder fijn.

Meng het gehakt met de andere ingrediënten voor de vulling goed door elkaar en voeg indien het mengsel te plat is wat extra chapelure toe.

Kruid de uitgeholde courgettes van binnen met peper en zout.

Vul de courgettes met het gehakt. Strooi er rijkelijk wat geraspte kaas over. Kruid met kruiden Strooi er nog wat chapelure over, besprenkel met olijfolie en zet 1 uur in een oven op 160-170 graden.

Haal de gevulde courgette uit de oven en druppel er onmiddellijk enkele druppels olijfolie over zodat het extra aroma in de olie vrijkomt.

 

Gevulde aubergine

Ingrediënten voor 4 personen

  • Vier aubergines 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 400 gehakt
  • 1 ui fijngesnipperd olijfolie
  • 1.5 dl water
  • 100 gr paneermeel Geraspte mozzarella
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kook de volledige aubergines 10 à 15 min in kokend water (kooktijd is afhankelijk van de rijpheid van de aubergines, als de schil glad en glanzend is dan is de aubergine niet rijp, kies liever een exemplaar dat wat matter tot gerimpeld is).

Laat enigszins afkoelen en snij de aubergines in de lengte in 2, hol het vruchtvlees uit en hak het fijn (het vruchtvlees niet te veel laten uitlekken).

Verhit de helft van de olie en fruit hierin de fijngesneden ui. Doe het gehakt bij de ui en roerbak tot het gehakt gebakken is. Kruid met peper en zout. Doe de tomaten blokjes bij het gehakt en laat even mee sudderen. Roer er de paneermeel en het vruchtvlees van de aubergine door.

Vul de aubergines met het mengsel en doe er wat geraspte mozzarella op

Doe wat olijfolie in de ovenschotel, schik hierop de gevulde aubergines. Zet de schotel 20 min in de voorverwarmde oven aan 180°C.