Gevulde scampi met Gorgonzola kaas

ingrediënten

  • 12 grote scampi’s
  • 100 g verse Gorgonzola kaas
  • 12 dunne sneetjes Parmaham

Bereiding

Pel de scampi’s, maar laat de staartjes er aan. Verwijder het darmkanaal, maak een insnijding in de rug.

Vul de insnijding met de Gorgonzola kaas. Rol eeen sneetje ham rond de scampi en steek eventueel vast met een prikker. Bestrijk de scampi’s met de olijfolie en leg ze op een ovenplaat. Bak gedurende 15 minuten op 200 graden.

Gepaneerde kabeljauwfilet

ingrediënten

  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • 150 gram kruidenpaneermeel
  • Olijfolie om te bakken.

Bereiding

Spoel de filets af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de filet in repen van cm dik en 8 cm lang.

Klop de eieren los met een vork.

Strooi de bloem in een diep bord en het kruidenpaneermeel in een ander bord.

Rol de kabeljauwrepen door de bloem. Doop ze dan in het losgeklopte ei en rol ze daarna door het paneermeel. Druk ze goed aan want ze moeten helemaal met paneermeel bedekt zijn.

Verwarm de olie in een pan. Leg de filets in de pan en bak ze aan alle kanten bruin. Dit duurt ongeveer 5 minuten

Flan met briochebrood en peer

ingrediënten

  • 0,5 l koude melk
  • 200 g ongesneden briochebrood of suikerbrood
  • 150 g suiker
  • 4 eieren
  • 2 peren
  • 1 vanillestokje
  • scheutje rum (naar smaak)
  • Klontje boter
  • Snuifje kaneelpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 110 graden

Breek de eieren en scheid ze. Doe alle dooiers in een mengschaal, samen met de helft van het eiwit. De rest van het eiwit gebruik je niet.

Weeg de juiste hoeveelheid suiker en schep die bij de eieren. Klop het mengsel los met een garde. Schenk de koude melk erbij en meng opnieuw. Dit is het basisbeslag voor de flan.

Druk de vanillestok plat en snij de peul overlangs in twee. Schraap er met een mespunt alle zaadjes uit en meng ze in het flanbeslag.

Schenk tenslotte nog een scheutje rum in. (optioneel)

Neem een klassieke ovenschaal en smeer de binnenzijde in met wat boter. Strooi er vervolgens wat kristalsuiker in en kantel de schaal tot de ingevette binnenzijde bedekt is met een dun laagje suiker.

Schil de peren, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis van de vruchten. Snij het fruit vervolgens in blokjes van ongeveer een centimeter breed.

Snij het briochebrood in sneden van een flinke centimeter. Snij het brood vervolgens in dobbelstenen.

Meng de blokjes brood en de stukjes peer. Doe de ingrediënten in de ingeboterde ovenschaal. Doe een snuifje kaneelpoeder (naar smaak) in het beslag en meng even met de garde. Schenk het flanbeslag over de mengeling van blokjes brood en peer.

Zet de bereiding in de voorverwarmde oven van 110 graden en laat de flan 60 minuten garen.

Zet daarna de ovengril op en geef de bovenkant in ongeveer 10 minuten een goudbruin korstje. Blijf in de buurt zodat je werkstukje niet verbrandt.

Serveer het dessert naar persoonlijke smaak warm, lauw of koud. Serveer er bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs bij of wat vers fruit.