Piepkuiken uit de oven met dillesaus

Ingrediënten

  • 4 piepkuikens
  • 600 ml kalfsfond
  • 100 ml room
  • 1 scheut witte wijn
  • 1 bosje verse dille
  • boter
  • peper en zout

Bereiding

Smelt een klontje boter in de pan en bak de piepkuikens langs alle kanten aan. Kruid met peper en zout. Leg de kuikens in een braadslede, leg er een paar klontjes boter rond en giet er 100 ml kalfsfond bij.

Schuif de braadslede in een voorverwarmde oven van 200° en laat 40 minuten bakken. Lepel halverwege de baktijd wat van de braadjus over de kuikens, zodat ze lekker sappig blijven.

Giet de boter waarin de kuikens gebakken zijn, in een steelpannetje. Doe er een scheut witte wijn bij. Giet er de rest van de kalfsbouillon en de room bij. Kruid met peper en zout. Hak de dille fijn en doe  bij de saus. Breng de saus aan de kook en laat even inkoken.

Voeg een klontje boter toe en laat nog even zachtjes koken.

piepkuiken

Scampi diabolique op een bedje van sla

Ingrediënten

  • Scampi ( aantal naar keuze )
  • Oljfolie
  • Twee uien
  • Enkele teentjes look
  • 1 eetlepel (zacht) currypoeder
  • ½ eetlepel  (mild) paprikapoeder
  • 1 snuifje  cayennepeper (optioneel)
  • 1 dl witte wijn
  • 15 cl room
  • klontje boter
  • peper en zout

Bereiding

Ontdooi de scampi en verwijder het pantser. Je kan het staartstukje aan de garnaal laten zitten, als je dat decoratief vindt.  Maak met een scherp mes een insnijding in de rug van elke scampi en verwijder zorgvuldig het darmkanaaltje. Deze kleine moeite laat zien dat je het product met zorg hebt klaargemaakt. (Voor wie dat niet ziet zitten: er zijn ook vooraf schoongemaakte scampi in de handel verkrijgbaar.)

Schenk een scheutje olijfolie in een pannetje (of een kleine stoofpot) en verhit het braadvet op een matig vuur.

Pel de uien en snipper ze in fijne stukjes.  Voeg de look toe aan de uien en laat alles nog even kort stoven.

Voeg het currypoeder en het (milde) paprikapoeder toe. Roer alles om en laat de kruiden kort meebakken.

Schenk ook de witte wijn erbij en laat de alcohol al roerend verdampen. Zo vermijd je een wrange alcoholsmaak.

Giet nu de room in de pan en laat de saus al roerend een beetje inkoken. Zodra ze een romige dikte heeft, is ze klaar. Laat de saus pruttelen op een heel zacht vuurtje.

Zet een ruime braadpan op een hoog vuur. Voeg meteen een klontje boter toe, samen met een scheutje olijfolie.

Kruid intussen de scampi met peper van de molen en een snuifje zout.

Bak de scampi kort en krachtig in de hete braadpan. Na een dikke minuut kan je ze al omdraaien. Laat ze dan nog zo’n 30 seconden verder bakken.

Presenteer de vers gebakken scampi met een flinke schep van de duivelse saus.

Scampi Diabolique