Knapperige eendenborst met sinaasappelsaus

Ingrediënten:

  • 2 eendenborsten
  • 2 sinaasappelen of bloedsinaasappelen
  • 0.5 l. sinaasappelsap
  • 20 cl room
  • 100 gr suiker
  • 50 gr. boter
  • Peper en zout

Bereiding:

Voor de sinaasappelsaus:

Boter in een sauspan laten smelten. Suiker toevoegen, laten smelten. Afblussen met grand verse jus.
Saus goed doorkoken zodat suiker geheel opgelost is. Saus bij binden met room tot gewenste dikte.
De schil van de sinaasappelen met de dunschiller schillen en fijne julienne snijden.
In grand marnier eventjes laten koken en bij de saus doen.
Van de sinaasappelen de partjes uitsnijden en ook bij de saus toevoegen.

Het bakken van de eendenborst

De eendenborst pareren zodat er niet te veel vet aanhangt. De witte velletjes en de bloedklontertjes verwijderen. met een mes de kant van het vet insnijden in ruit. wrijf het vel in met peper en zout.

Verhit een braadpan op hoog vuur, leg de eendenborst op het vel in de pan en bak hem 5 minuten, zodat het vet eruit kan lopen. Haal de eend uit de pan, gooi het vet weg, doe de eend met het vel naar boven weer in de pan en schroei hem in 2 minuten dicht. Draai hem weer op het vel en bak nog 3-5 minuten of tot het vel krokant en goudbruin is. Laat het vlees met het vel naar boven op een bord met keukenpapier rusten.

Snijd de eendenborst in dunne plakken en schik deze op en dienschaal, sprenkel de dressing erover en serveer.

Opmerking Het geheim van een echt krokant eendenvel is dat het droog moet zijn voordat je de eend bakt; neem de eendenborst dus van tevoren uit de verpakking. Eend heeft de naam dat het vet is, maar in dit recept lekt het meeste vet eraf, zodat je een knapperig vel krijgt en we gebruiken maar één borst voor twee porties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *