Orloffgebraad met witloofroom

Ingrediënten:

  • 1 kg varkensgebraad (liefst met een laagje vet erop)
  • 6 stevige sneetjes rauwe ham
  • 6 stevige sneetjes Oud Brugge kaas
  • 3 pijltjes witloof
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • Een flinke scheut madeirawijn
  • 100 gr bakboter
  • 2 dl room
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 kruidnagels
  • peper en zout

Bereiding

Bereiding Verwarm de oven voor op 180°C.
Zet een ovenvaste pot op een matig vuur. Smelt er een flinke klont boter in.
Kruid intussen het gebraad met peper en wat zout.
Zodra de hete boter een klein beetje bruint, leg je het gebraad op de vetkant in de pot. Laat het vlees gedurende 5 minuten onaangeroerd liggen om een korstje te krijgen.
Pel intussen de uien en snij ze in eerder grove stukken. Strooi ze rondom het gebraad en laat ze meestoven.
Kneus de look en breek de tak rozemarijn in twee. Doe de beide smaakmakers in de pot. Voeg ook de kruidnagels toe.
Draai het stuk varkensvlees om, en leg het gebraad bovenop de aromaten.
Plaats het deksel op de pot en zet hem in de voorverwarmde oven van 180°C. Reken een baktijd van 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte van het gebraad en het type oven. Haal nadien de hete pot uit de oven en leg het varkensgebraad omgekeerd op een bord.
Verwijder de rozemarijn en de kruidnagels uit de stoofpot.
Hou de oven op temperatuur.
Snij het witloof in fijne reepjes. Doe ze in de stoofpot waarin je het gebraad hebt gegaard. Stoof de groente samen met de gekarameliseerde uien die in de pot achterbleven.
Na enkele minuten schenk je er de flinke scheut madeira bij. Roer en giet er even later de room bij. Laat de saus minstens 5 minuten pruttelen op een zacht vuur. Proef en kruid de witloofroom met wat peper van de molen en een beetje zout.
Snij het varkensgebraad in dikke sneetjes (1 cm dik). Straks zal het vlees nog even verder garen in de oven. Snij de sneetjes ham en kaas in twee.
Neem een ovenschaal en schik daarin telkens een lap gebraad, een sneetje kaas en een sneetje rauwe ham. Ga door tot het hele gebraad in de schotel is geschikt. Eindig gerust met een sneetje kaas. Giet nu de witloofroom over het Orloffgebraad. Plaats het gerecht zo’n 10 minuten in de hete oven van 180°C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *