Kippenbouten met champignons en dragon

 Ingrediënten

4 kippenbouten
500 gr Parijse champignons
2 uien
2 teentjes look
400 g tomatenstukjes (in blik)
1 eetlepel tomatenpuree
3 dl witte wijn
2 dl water scheutje room
1⁄2 bussel platte peterselie
1⁄2 bussel dragon
2 takjes tijm
3 laurierblaadjes
1 eetlepel bloem
flinke snuif kippenkruiden
peper en zout

Bereiding

Kruid de kippenbouten langs beide zijden met een flinke snuif kippenkruiden. Strooi er ook wat peper van de molen over.
Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur. Kleur de kippenbouten in de bruisende boter.
Draai het vlees na enkele minuten om.
Het vlees hoeft bijlange niet gaar te zijn. Enkel de smaak van zo’n korte bakbeurt is van tel.
Maak de Parijse champignons schoon. Gebruik indien nodig een vel keukenpapier of een borsteltje. Snij elke paddenstoel in kwartjes of in helften, naargelang z’n grootte.
Schep de bouten na enkele minuten uit de pot. Zet het vuur wat zachter en bak eerst en vooral de stukken paddenstoel goudbruin. Roer regelmatig in de pot.
Pel de uien, snij ze eerst overlangs en vervolgens in halve ringen.
Pel de tenen look en plet ze tot pulp. Doe de stukken ui en de lookpulp in de pot en roer.
Laat de uien glazig stoven Verwarm de oven voor tot 170°C. Schep de tomatenpuree in de pot, roer en laat de puree kort bakken. (tomateren)
Strooi een laagje bloem over de gestoofde paddenstoelen en ui. Blijf een minuut roeren zodat de inhoud niet aanbakt.
Schenk de witte wijn in de pot. Voeg ook een flinke scheut water toe. Roer en laat de alcohol verdampen.
Opmerking: Wie niet van wijn houdt, kan gerust water of kippenbouillon gebruiken.
Spoel de peterselie en de dragon. Pluk de blaadjes van de dragon en leg ze opzij. Hou de stengels bij en bind ze met keukentouw samen tot een kruidentuil van peterseliestengels, takjes tijm en blaadjes laurier. Doe de kruidentuil in de pot, gevolgd door de tomatenblokjes uit blik.
Leg de kort gebakken kippenbouten in de saus. Bedek ze met saus vol paddenstoelen en ui. Voeg ook wat peper van de molen en een beetje zout toe. Zet het deksel op de pot en gaar de kip in de oven van 170°C. Reken hiervoor zo’n 45 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *